Inloggen: https://online.secure-logistics.nl/tcvt/api/upload/MailDocument/TCVT_Inloggen.mp4

Toevoegen praktijkervaring: https://online.secure-logistics.nl/tcvt/api/upload/MailDocument/TCVT_AddPracticalExperience.mp4

Toevoegen gebruiker: https://online.secure-logistics.nl/tcvt/api/upload/MailDocument/TCVT_ToevoegenGebruiker.mp4

Wijzigen bedrijfsgegevens: https://online.secure-logistics.nl/tcvt/api/upload/MailDocument/TCVT_WijzigenBedrijf.mp4

 

1. Is het nu TCVT of TCVT-RA?

TCVT-RA is het zusje van TCVT en voert namens de Minister van SZW de persoonsregistratie voor machinisten W4-01 tm W4-07 uit (in plaats van voorheen TCVT/DNVGL).

2. Per wanneer wordt het certificaat vervangen door een registratie?

Per 1 januari 2020 worden er geen certificaten meer uitgegeven, maar alleen persoonsregistraties W4-01 tm W4-07.

3. Wat kost de app (DSP-pas)?

De machinist ontvangt de app kosteloos en automatisch bij de (her)registratie (hercertificatie / verlenging), De (her)registratie kost ad € 195,-- excl. btw. per registratie voor een periode van 5 jaar (2 registraties betekent 2x een afdracht, ook als beide registraties in dezelfde app staan). Er wordt betaald voor de registratie en niet voor de app (c.q. DSP-pas) ! ). 

4. Wat valt er onder MK , TK of FMG (zie ook FAQ nr 9)?

Als u een registratie MK (mobiele kraan) heeft, dan mag u volgens de wet ook draaien op een ALK en/of een GVM en/of een VRK.

Als u een registratie MTK (mobiele torenkraan) heeft, dan mag u volgens de wet ook draaien op een TK (sinds 1-1-2020 is dit torenkraan vast of mobiel).

Als u een registratie TK (torenkraan) heeft, dan mag u volgens de wet ook draaien op een MTK (sinds 1-1-2020 is dit torenkraan vast of mobiel).

Als u een registratie FMG (funderingsmachine groot) heeft, dan mag u volgens de wet ook draaien op een FMK.

5. Hoe schrijf ik de uren digitaal bij?

Werkgevers / ZZP-ers kunnen kosteloos een autorisatiecode aanvragen bij TCVT-RA via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Met deze code kunnen zij inloggen in het systeem en de uren bijschrijven. Let op: een ZZP-er moet de pas dus enerzijds registreren als machinist en anderzijds inloggen als "werkgever" met de autorisatiecode. Op deze website staat een handleiding voor zowel werkgever als machinist.

De uren moeten worden bijschreven in het lopende kwartaal of tot uiterlijk 3 maanden na het betreffende kwartaal (gelijk aan de opgave termijn voor de Belastingdienst). Hierna is het bijschrijven voor dat kwartaal niet meer mogelijk !

 6. Hoe verleng ik mijn certificaat/registratie?
 
Stuur het originele TCVT-boekje ca. 3 weken voor de verloopdatum op naar Postbus 154, 3990 DD te Houten of mail het naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit mag de machinist of de werkgever doen. Heeft u al een app (of DSP-pas), dan moet u wel in actie komen om te verlengen en ook het boekje opsturen naar TCVT RA (de pas dus niet).
Door het opsturen van het boekje naar TCVT RA (of het doen van een verzoek tot verlenging) kunnen wij uw ervaring en bijscholing over de afgelopen 5 jaar checken. Daarna ontvangt u uw nieuwe registratie en app na betaling van de factuur (die u per email ontvangt). De factuur gaat naar de machinist, omdat de registratie persoonsgebonden is (vgl het rijbewijs). Wie de factuur betaald is vrij (dat mag dus ook de werkgever zijn).
Heeft u nog geen app, dan moet deze eerst worden aangemaakt met de door u toegezonden gegevens.
 
Staat de praktijkervaring en de 2 bijscholingsdagen digitaal geregistreerd, dan kunt u of uw werkgever een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met het verzoek tot verlenging ovv van de naam en de geboortedatum van de machinist.

Om duidelijkheid te scheppen in de voorwaarden tot verlenging van een Registratie, is dit in deze memo weergegeven.

7. Bij wie kan ik de erkende bijscholing volgen?

Sinds 1 juli 2019 kan alleen een erkende trainer (zie Nieuws) de bijscholing bijschrijven. De erkende trainer schrijft de bijscholing ook bij op in de digitale omgeving (of nog in het TCVT-boekje indien gewenst).

9. Waarom staat W4-08 (hijsbegeleider) en/of W4-09 (aanpikker bouw) , niet op de app/DSP-pas ?

Een machinist W4-01 t/m W4-07 bezit automatisch de bevoegdheden van een hijsbegeleider W4-08 en/of een aanpikker bouw (W4-09). Hoewel dit niet expliciet op de app/DSP-pas staat, is dit wel het geval.

10. Bekijken van de gegevens via de app/DSP-pas.

De machinist kan als houder van de app/DSP-pas checken of zijn uren en/of zijn bijscholing zijn/is bijgeschreven. De werkgever/ZZP'er kan dit sinds 1-4-2020.

11. Moet de app/DSP-pas apart worden geactiveerd bij een activatie-punt?

Nee. Dit is alleen nodig als de app/DSP-pas ook wordt gebruikt als toegangspas op bijvoorbeeld de Botlek. In alle andere gevallen (99% van de machinisten) is dit niet nodig. 

13. Hoe lang duurt het voordat ik een registratie ontvang na een examen ?

Gemiddeld duurt dit 4 weken !  Na het examen moet de examinator zijn schriftelijk advies aan de exameninstelling kenbaar maken. De exameninstelling moet kijken of het examen volgens de regels is afgenomen. Daarna moet de exameninstelling alle gegevens van de kandidaat verzamelen om een registratie en een app aan te kunnen laten maken. Het volledige dossier gaat dan naar TCVT RA (dit duurt gemiddeld 2 weken). Vervolgens bepaalt TCVT RA of de kandidaat geregistreerd kan worden (dit duurt gemiddeld 1 week). Hierna stuurt TCVT RA een factuur aan de kandidaat. Als de factuur betaald is, stuurt TCVT RA per email het officiele registratie-document en de code voor de app.

14. Verlengen van het TCVT certificaat naar een TCVT RA registratie tot max. 1 jaar na datum !

Certificaten/registraties die na 1 juli 2020 worden aangeboden ter verlenging, mogen maximaal 1 jaar (12 mnd) zijn verlopen en de praktijkervaring en bijscholing moet geldig zijn binnen de reguliere looptijd van 5 jaar. Voorkomen moet worden dat machinisten veel te laat hun certificaat/registratie voor een verlenging aanbieden. Als een machinist na 1 juli te laat is, moet de machinist een volledig examen afleggen !

15. Registratie W4 en ISO 9926

De eisen die in de ISO 9926 worden gesteld met betrekking tot kraanmachinisten, zijn in de W4 registratieschema's meegenomen. Een W4-kraanmachinist is zwaarder geexamineerd dan volgens de ISO 9926 wordt vereist.